Ομιλία για την Ναυμαχία της Ναυπάκτου

1434854516544328

Τα «Μαθήματα Ελληνικής Ιστορίας» συνεχίζονται στην Τ.Ο. Πύργου και αυτή την εβδομάδα, το αντικείμενο ήταν η Ναυμαχία της Ναυπάκτου. Την ιστορική αναδρομή επιμελήθηκε ο Συναγωνιστής Αλέξανδρος Μιχαλόπουλος.

Με την ονομασία Ναυμαχία της Ναυπάκτου παρέμεινε στην ιστορία η ναυμαχία που έγινε στις 7 Οκτωβρίου του 1571, μεταξύ των ενωμένων στόλων της Ισπανίας, της Βενετίας, της Γένουας, των Ιωαννιτών Ιπποτών της Μάλτας, του δουκάτου της Σαβοΐας, του δουκάτου του Ουρμπίνο, του μεγάλου δουκάτου της Τοσκάνης και του Πάπα υπό την ονομασία «Lega Santa» («Ιερή Ένωση») αφενός και του ενιαίου στόλου της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας αφετέρου, παρά την είσοδο του Κορινθιακού Κόλπου κοντά στις νήσους νότιες Εχινάδες παρά το Ακρωτήριο Σκρόφα. Η δε ονομασία της προήλθε όχι από την πόλη της Ναυπάκτου, αλλά από την ονομασία (θέση) του Κόλπου όπου έγινε η ναυμαχία, επειδή τότε ολόκληρος ο Κόλπος λεγόταν από τους Ενετούς «Κόλπος της Ναυπάκτου».

Σας καλούμε την Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2016 και ώρα 20:00, να παρακολουθήσετε το επόμενο Μάθημα Ελληνικής Ιστορίας, που θα αφορά την Μάχη των Γιαννιτσών. Η γνώση των ιστορικών γεγονότων είναι το καλύτερο όπλο απέναντι στον εθνομηδενισμό που καλλιεργεί το πολιτικό σύστημα τα τελευταία χρόνια.

Advertisements