Επίκαιρες ερωτήσεις στην Βουλή για την Ηλεία

XA-KO13

«Σχετικά με τις ζημιές στις καλλιέργειες από τον ανεμοστρόβιλο στην Ηλεία»   

Σοβαρά προβλήματα προκάλεσε ο ανεμοστρόβιλος στον νομό Ηλείας την 8η Σεπτεμβρίου 2016 στις περιοχές Βαρθολομιό, Ανδραβίδα, Λεχαινά και Μυρσίνη. Όπως είναι γνωστό, υπήρξε τεράστια καταστροφή σε εκατοντάδες θερμοκήπια, σε καλλιέργειες αραβόσιτου και σε ελαιόδεντρα. Χιλιάδες στρέμματα αραβόσιτου στην ουσία «ξυρίστηκαν» από τον μανιασμένο ανεμοστρόβιλο της 8ης  Σεπτεμβρίου. Το 80% του καλαμποκιού έχει καταστραφεί, κάτι που έχει ως συνέπεια να μην μπορεί κανείς να θερίσει για φέτος. Η οικονομική καταστροφή, όπως γίνεται αντιληπτό, είναι τεράστια.
 
Ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:
Θα υπάρξει μέριμνα ειδικά για τους αγρότες που κάνουν καλλιέργειες σε θερμοκήπια, ώστε να αποζημιωθούν;
Με δεδομένο ότι έχουν παραγγελθεί χιλιάδες φυτά προς φύτευση και τώρα ακυρώνονται όλες αυτές οι παραγγελίες, θα υπάρξει σχεδιασμός ώστε να αποζημιωθούν οι αγρότες για αυτά;
Υπάρχει σχεδιασμός προκειμένου όλες οι αποζημιώσεις να καταβληθούν το ταχύτερο δυνατό;      

Ο ερωτών Βουλευτής
Χρήστος Παππάς

———————————————

«Σε άθλιες εγκαταστάσεις παραμένει το Μουσικό Σχολείο Βαρθολομιού Ηλείας»

Το μοναδικό Μουσικό Σχολείο του Νομού Ηλείας με έδρα το Βαρθολομιό είναι ιδιαίτερο σε ρόλο σχολείο, με πολλές και αξιόλογες μουσικές εμφανίσεις και δραστηριότητες εντός και εκτός νομού. Παρά την προσφορά του όμως, από το 1996 –έτος ίδρυσής του- στερείται στέγης, ενώ από το 2008 στεγάζεται ακόμα σε λυόμενες αίθουσες, οι οποίες εργοστασιακά έχουν πενταετή εγγύηση. Είναι εύκολο να αντιληφθεί ο οποιοσδήποτε τους κινδύνους που υπάρχουν για την υγεία μαθητών και διδασκόντων παρελθούσης της πενταετίας, καθώς η  φθορά που έχουν υποστεί οι αίθουσες αυτές είναι εμφανέστατη.
Η στέγαση αποτελεί το κυριότερο και εξαιρετικά επείγον προς επίλυση πρόβλημα του Μουσικού Σχολείου Βαρθολομιού, καθώς  στερείται των βασικών κτιριακών υποδομών που χαρακτηρίζουν τα Μουσικά Σχολεία, με αποτέλεσμα να εμποδίζεται σημαντικά η σωστή ανάπτυξη και λειτουργία του.

Ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:
Θα χρηματοδοτηθεί άμεσα και πλήρως η κατασκευή ενός σύγχρονου σχολικού κτιρίου με όλο τον αναγκαίο υλικοτεχνικό εξοπλισμό που θα πληροί όλες τις προδιαγραφές υγιεινής και ασφάλειας;

Ο ερωτών Βουλευτής
Δημήτριος Κουκούτσης

Advertisements