Χαμένες ευκαιρίες για τον τουρισμό μας

KATAKOLO

Ακόμη μία έκθεση παραδοσιακού χαρακτήρα ακυρώθηκε στο λιμάνι του Κατακόλου εξαιτίας συντεχνιακών συμφερόντων που δεν επιθυμούν την ανάπτυξη αλλά την περιθωριοποίηση και την εσωστρέφεια.

Αναλυτικότερα, είχε κανονιστεί για τα μέσα καλοκαιριού η έκθεση Olympic Port Market με μικρά περίπτερα που θα προωθούσαν τοπικά προϊόντα όπως το ελαιόλαδο και το μέλι αφιερωμένη στον Ηλείο ήρωα Μίλτωνα Ιατρίδη που θριάμβευσε κατά τον Ελληνο-ιταλικό πόλεμο του 1940 όμως καθυστερήσεις και αμέλεια ματαίωσαν την εκδήλωση.

Μάλιστα οι Ενώσεις Εμπόρων που θα συμμετείχαν στην έκθεση είχαν εισηγηθεί αιτήματος στο Αρχηγείο του Πολεμικού Ναυτικού για την παρουσία της πυραυλάκατου στο λιμάνι του Κατακόλου, αφού έπλεε στην περιοχή παρακολουθώντας το ράλι Ιονίου για λόγους ασφαλείας, όμως αναγκάστηκαν να ακυρώσουν το αίτημα μετά την προκλητική στάση ορισμένων που δεν θέλουν να αναπτυχθεί το επίνειο του Πύργου και να κοιτάξει κατάματα άλλα μεγάλα λιμάνια.

Χιλιάδες ευρώ δαπανήθηκαν το τελευταίο διάστημα για την επέκταση του λιμανιού και άλλες διορθώσεις, ωστόσο η μη ύπαρξη εκδηλώσεων προβολής του Κατακόλου καθιστά αυτά τα έργα άκαιρα και άχρηστα. Να σημειωθεί πως το προηγούμενο καλοκαίρι, ματαιώθηκε ακόμη μία έκθεση γευσιγνωσίας στον ίδιο χώρο για τους ίδιους λόγους συντελώντας στην ερημοποίηση και στην φτωχοποίηση της τοπικής κοινωνίας, η οποία παραμένει ανάστατη και οργισμένη.

Όλοι μιλούν για ένα Κατάκολο με 15 σκάφη στη μαρίνα την ημέρα και όλα τα καταστήματα κλειστά. Είναι τραγικό να ανοίγουν τα καταστήματα 5 λεπτά προτού να δέσει το κρουαζιερόπλοιο με τους τουρίστες και να κλείνουν με το που ανάβουν οι μηχανές του πλοίου για αναχώρηση.

Στην έκθεση υπολογίζονταν 20.000-30.000 επισκέπτες κυρίως από το εξωτερικό, γεγονός που έχει επιπτώσεις σε όλα τα καταστήματα και τα ξενοδοχεία. Από την άλλη πλευρά, οι διάφοροι πρόεδροι και τα σωματεία καυχώνται πως περνούν από το Κατάκολο 700.000 τουρίστες, ενώ στην πραγματικότητα δεν έρχονται ούτε 100.000. Ο λόγος πως μια μικρή ομάδα παρείσακτων, όπως επιμένουν να χαρακτηρίζουν οι κάτοικοι, αντιτίθεται στην διοργάνωση αναπτυξιακών δραστηριοτήτων εξηγείται από το γεγονός πως θέλουν να μοιράζουν μεταξύ τους τα έσοδα από το λιμάνι αφήνοντας στην απέξω τους καταστηματάρχες.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, μέχρι και πριν λίγους μήνες τα σκουπίδια έφταναν μέχρι τη μαρίνα των πλοίων προϊδεάζοντας αρνητικά τον επισκέπτη για την Αρχαία Ολυμπία που πρόκειται να επισκεφτεί αλλά και για την Ηλεία γενικότερα.

Τέλος το Λιμενικό Ταμείο σχεδίαζε την επαναφορά της Ναυτικής Εβδομάδας που έχει καταργηθεί πολλά χρόνια με πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων, όμως και αυτό το γεγονός ακυρώθηκε μαζί με τις υπόλοιπες εκδηλώσεις. Το Κατάκολο πρέπει πλέον να πάψει να διοικείται από κομισάριους και μαρκησίες και επιτέλους πρέπει να εκλείψουν τα συντεχνιακά συμφέροντα που λυμαίνονται το λιμάνι. Τα παρακμιακά στοιχεία πρέπει άμεσα να απομακρυνθούν και η Τοπική Αυτοδιοίκηση να αναλάβει τις ευθύνες της.

Τ.Π.

Advertisements