Καθυστέρηση στην επιστροφή ΦΠΑ των παραγωγών της Ηλείας

laiki

ΠΡΟΣ: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: «Αδικαιολόγητη η καθυστέρηση στην επιστροφή ΦΠΑ στις εξαγωγικές επιχειρήσεις και τους παραγωγούς της Ηλείας»   

Περίπου στα τρία χρόνια υπολογίζεται το χρονικό διάστημα αναμονής των εξαγωγικών επιχειρήσεων αλλά και των παραγωγών του νομού Ηλείας για την επιστροφή ΦΠΑ.

Αφενός, δυσχεραίνεται η λειτουργία των ελληνικών επιχειρήσεων, οι οποίες χάνουν σταδιακά τον εξαγωγικό τους χαρακτήρα. Αφετέρου, εξίσου σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι καλλιεργητές της περιοχής, αφού έχουν ήδη επέλθει τρεις καλλιεργητικές περίοδοι χωρίς να έχει γίνει η επιστροφή του ΦΠΑ. Παράλληλα, τόσο οι τοπικές επιχειρήσεις όσο και οι παραγωγοί καλούνται να πληρώνουν τις σχετικές εισφορές προς το κράτος χωρίς καμία καθυστέρηση.

Ενδεικτική είναι η δήλωση του Α’ αντιπροέδρου του Επιμελητηρίου Ηλείας: «…φτάνουμε στο σημείο να πούμε  ότι, μάλλον, θέλουν το κλείσιμο των επιχειρήσεων και δεν θέλουν άλλες ελληνικές επιχειρήσεις να έχουν εξαγωγική κατεύθυνση και χαρακτήρα».

Ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:
1) Για ποιόν λόγο εντοπίζεται αυτή η καθυστέρηση στην επιστροφή του ΦΠΑ σε επιχειρήσεις και καλλιεργητές του νομού Ηλείας;
2) Υπάρχει πρόθεση για άμεση επιστροφή του ΦΠΑ στις εξαγωγικές επιχειρήσεις του νομού Ηλείας;
3) Υπάρχει πρόθεση για επιστροφή του ΦΠΑ στους παραγωγούς της περιοχής ή, εναλλακτικά, προτίθενται οι αρμόδιοι υπουργοί να προχωρήσουν στον συμψηφισμό του φόρου εισοδήματος που καλούνται να πληρώσουν οι καλλιεργητές με την συγκεκριμένη οφειλή του κράτους προς τους ίδιους;
      
Ο ερωτών Βουλευτής
Γεώργιος Γερμενής

Advertisements