Η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ ΗΛΕΙΑΣ στην Αρχαία Ολυμπία για την Αφή της Φλόγας

IMG_20160421_115831

Με λαμπρότητα τελέστηκε η Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας στον Ιερό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας, 120 χρόνια μετά τους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896.

Kλιμάκιο συναγωνιστών βρέθηκαν στην κοιτίδα του ολυμπισμού, στην Αρχαία Ολυμπία, για να παρακολουθήσουν μαζί με χιλιάδες ακόμα Έλληνες την Αφή της Ιερής Φλόγας, η οποία παραμένει συγκλονιστική ακόμα και σήμερα που η εμπορευματοποίηση, η ντόπα και η παρακμή έχουν καταρακώσει αυτή την καθαρά Ελληνική Εορτή.

Σύμφωνα με το τελετουργικό που έχει καθιερωθεί την αφή κάνει η πρωθιέρεια στο χώρο του ναού της Ήρας (Ηραίου), που βρίσκεται απέναντι από το ναό του Δία, στο αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας. Εκεί η πρωθιέρεια ζητά τη βοήθεια του θεού του ήλιου Απόλλωνα ώστε να ανάψει η δάδα απαγγέλοντας την ακόλουθη επίκληση:

ΕΠΙΚΛΗΣΗ ΣΤΟΝ ΑΠΟΛΛΩΝΑ

Ιερά σιωπή!
Να ηχήσει όλος ο αιθέρας, η γη, η θάλασσα και οι πνοές των ανέμων.
Όρη και Τέμπη σιγήστε.
Ήχοι και φωνές πουλιών παύσατε.
Γιατί μέλλει να μας συντροφεύσει ο Φοίβος, ο Φωσφόρος Βασιλεύς.
Απόλλωνα, θεέ του ήλιου και της ιδέας του φωτός,
στείλε τις ακτίνες σου και άναψε την ιερή δάδα
για τη φιλοξενη πόλη της …(όνομα της διοργανώτριας πόλης).
Και συ, ω Δία, χάρισε ειρήνη σ’ όλους τους λαούς της Γης
και στεφάνωσε τους νικητές του Ιερού Αγώνα.

afh2016

Έπειτα, η πρωθιέρεια κατευθύνεται προς το Στάδιο, μεταφέροντας τη φλόγα σε πήλινο αγγείο και με τη συνοδεία των ιερειών. Η πομπή κάνει μία στάση στην ιερή Ελιά από την οποία ο«αμφιθαλής παις», δηλαδή ένας νέος που έχει εν ζωή και τους δύο γονείς του, κόβει ένα κλαδί, σύμβολο ειρήνης και έπαθλο νίκης που δίνονταν κατά τους αρχαίους Ολυμπιακούς αγώνες στους νικητές. Στο Στάδιο, η πρωθιέρεια ανάβει τη δάδα του πρώτου δρομέα και η λαμπαδηδρομία ξεκινά το ταξίδι της.

Advertisements