Ένας χρόνος χωρίς γιατρό στο Κούμανι Αρχαίας Ολυμπίας

KOYMANI

Οι περίπου 500 μόνιμοι κάτοικοι του χωριού στερούνται ιατρικών υπηρεσιών εδώ και δώδεκα μήνες καθώς ο αγροτικός ιατρός που τους επισκεπτόταν 2 φορές την εβδομάδα μετακινήθηκε καθώς ολοκληρώθηκε η θητεία του. Έκτοτε μια φορά το μήνα ή το δίμηνο, αναλόγως τις δυνατότητες του αρμοδίου Κέντρου Υγείας, μεταβαίνει στο χωριό γιατρός για συνταγογραφήσεις και πραγματοποίηση εξετάσεων καθώς οι λιγοστοί ιατροί που έχουν απομείνει στο νομό και δεν έχουν φύγει ακόμα στο εξωτερικό είναι υποχρεωμένοι όχι μόνο να παρίστανται σε όλα τα χωριά αλλά και να εκπληρώνουν τις εφημερίες τους στο νοσοκομείο του Πύργου και όλα αυτά με μισθούς πείνας.

Ο Γολγοθάς των υπερηλίκων που πρέπει να γράψουν τα φάρμακά τους είναι απερίγραπτος καθώς το Κούμανι απέχει 40 χιλιόμετρα από το υποτυπώδες Κ.Υ. Ολυμπίας και 60 χιλιόμετρα από τον Πύργο. Η συγκοινωνία δεν συμφέρει και από οικονομικής άποψης αλλά και από άποψης χρόνου καθώς μέχρι να κατορθώσουν οι ασθενείς να φτάσουν στον προορισμό τους οι αριθμοί προτεραιότητας έχουν τελειώσει με αποτέλεσμα όχι μόνο να χάνεται η υπόλοιπη μέρα τους αλλά να επιστρέφουν άπραγοι. Μόνη λύση αποδεικνύονται τα αυτοκίνητα γειτόνων τους ή η μίσθωση ταξί.

Παρ’ όλα αυτά το συγκεκριμένο κεφαλοχώρι δεν είναι ενταγμένο στις κατηγορία των άγονων περιοχών γεγονός που δικαιολογεί απόλυτα την στάση των ιατρών να μην το προτιμούν μιας και δεν προβλέπεται προνομιακή μισθολογική μεταχείριση ή επιπλέον μοριοδότηση. Φανταστείτε λοιπόν, τις ανάγκες ενός τόσο μεγάλου χωριού ιδίως την θερινή περίοδο κατά την οποία ετεροδημότες και τουρίστες επισκέπτονται την περιοχή μαζί με τα παιδιά τους.

Μέσα στην μνημονιακή αναμπουμπούλα και σύγχυση ακόμα και ο τομέας της υγείας βιώνει την απόλυτη υποβάθμιση και ταπείνωση. Ας ελπίσουμε πως δεν θα θρηνήσουμε θύματα λόγω της μεγάλης χιλιομετρικής απόστασης που χωρίζει το χωριό από τον Πύργο.

Τ.Π.

Advertisements