Ο τραπεζικός πανικός και το δημοψήφισμα

Υποτίθεται πως το δημοψήφισμα αποτελεί την κορυφαία δημοκρατική έκφραση ενός λαού και πως η λαϊκή κυριαρχία αποτελεί το θεμέλιο λίθο της δημοκρατίας. Επίσης, υποτίθεται πως η Ελλάδα είναι ένα κυρίαρχο κράτος το οποίο διέπεται από ένα Σύνταγμα, βάσει του οποίου o λαός επιδιώκει το συμφέρον του μέσα από τα κόμματα, τα οποία και εξουσιοδοτεί για να κυβερνήσουν για λογαριασμό του.

Επικαλούμενη τη λαϊκή βούληση και καλώντας του Έλληνες σε δημοψήφισμα την Κυριακή η κυβέρνηση θέλησε να δώσει την εντύπωση ότι ενεργεί δημοκρατικά και με γνώμονα το συμφέρον των πολιτών, ξεχνώντας κάποιες βασικές παραμέτρους που αποδεικνύουν το ακριβώς αντίθετο. Κατά πρώτον, ανεξαρτήτως του αποτελέσματος η κυβέρνηση θα έρθει σε «συμφωνία» με τους θεσμούς, επομένως η υπογραφή ενός νέου μνημονίου δε μπορεί να θεωρηθεί συμφέρουσα, αλλά καταστροφική πράξη. Δεύτερον, η κυβέρνηση διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι η Ελλάδα είναι μια ευρωπαϊκή χώρα κι ως εκ τούτου τα συμφέροντα της είναι απολύτως διασφαλισμένα. Γι’ αυτό εγγυώνται οι Ευρωπαίοι ηγέτες, αυτοί δηλαδή που βλέπουν την Ελλάδα να καταστρέφεται και απλώς «δηλώνουν» τη συμπαράσταση τους στους δοκιμαζόμενους Έλληνες.

Πόσο όμως σέβονται τον ελληνικό λαό αυτοί που πραγματικά κυβερνούν αυτόν τον τόπο; Καθόλου, διότι η χώρα μας είναι από τις ελάχιστες (μαζί με την Κύπρο) στις οποίες επιβλήθηκε ο έλεγχος κεφαλαίου αμέσως μετά την ανακεφαλαιοποίηση τους από το υστέρημα των Ελλήνων. Και τώρα που οι Έλληνες δηλώνουν την πρόθεση τους να έρθουν σε ρήξη με τους τοκογλύφους, η συγκυβέρνηση παρατηρεί ανενόχλητη τις τράπεζες να σπέρνουν τον πανικό, εκβιάζοντας έτσι τους Έλληνες και προσπαθώντας να αλλάξουν τη ψήφο τους.

Άραγε, αυτοί που με τις σημαίες της Ευρωπαϊκή Ένωσης στα χέρια διαδήλωναν στο Σύνταγμα φωνάζοντας «Μένουμε Ευρώπη» θα νιώθουν την ίδια «εθνική υπερηφάνεια» όταν βλέπουν τους τραπεζίτες να εκβιάζουν έναν ολόκληρο λαό; Η απάντηση σε όλους αυτούς είναι και παραμένει μία: Μένουμε Ελλάδα, για τους Έλληνες και τις Ελληνίδες, για τον ελληνικό λαό, για το μέλλον της πατρίδας μας ενάντια στους δανειστές που θέλουν να μας υποδουλώσουν με τα τοκογλυφικά τους δάνεια.

Α.Μ.

Advertisements